Każdy z fitnessowych maniaków, lecz również początkujący adepci dbania o własną sylwetkę i zdrowie wcześniej czy później natkną się na nasiona chia.
Czym one właściwie są i dlaczego lubimy je wykorzystywać w naszej diecie?
Przedstawiam Wam panią Salvia Hispanica – czyli Szałwię Hiszpańską, czyli roślinkę z której pozyskujemy te cudowne nasionka.
Roślina rosnąca w Ameryce Południowej wzbogacała już dietę Majów i Azteków, którzy docenili jej nasiona jako świetne źródło energii. W języku Majów słowo “chia” oznacza dosłownie “siła”, mamy więc do czynienia z niczym innym jak nasionami mocy.
Mimo, że niewielkich rozmiarów, nasiona chia są wspaniałym źródłem składników odżywczych – zestawienie w tabeli na dole wpisu.
Magiczne nasionka są również doskonałym źródłem antyoksydantów, ratujących nas przed wolnymi rodnikami. Czemu potrzebujemy antyoksydantów w naszej diecie możecie przeczytać między innymi pod poniższym linkiem:
Chia to znakomite źródło błonnika pokarmowego, poprawiającego pracę jelit, tym samym bardzo pozytywnie wpływającego na funkcjonowanie naszych organizmów.
W porównaniu do innych roślin, nasiona chia są bogatym źródłem białka, które stanowi aż 16% ich całej masy. To sprawia, że są szczególnie cenione przez osoby podejmujące regularną aktywność fizyczną, gdyż, jak wszyscy wiedzą, mają one znacznie większe zapotrzebowanie na ten makroelement.
Poza ewidentnym, pozytywnym wpływem na przyspieszenie procesów zrzucania zbędnych kilogramów, nasiona chia bardzo dobrze wpływają na nasze zdrowie. Dwa badania wykazały, że dieta wzbogacona o nasiona chia i białko sojowe wykazały znaczne obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Biorąc pod uwagę fakt, że w badaniu dieta wzbogacona była nie tylko o nasiona chia, nie można jednoznacznie stwierdzić ich wpływu na obniżenie poziomu cholesterolu.
Niepodważalnym plusem nasion chia jest wysoka zawartość wapnia, magnezu i fosforu, które pozytywnie wpływają na zdrowie kości.
Tyle o wpływie nasion chia u osób zdrowych. A jak nasiona Szałwii Hiszpańskiej mogą pomóc w chorobach?
Badanie przeprowadzone na grupie 20 osób cierpiących na cukrzycę typu drugiego wykazało, że wzbogacenie diety o 37g nasion chia dziennie, znacząco wpłynie choćby na ciśnienie krwi.
Podsumowując: serdecznie polecam stosowanie nasion chia w codziennej diecie. Wzbogacą waszą dietę o ważne składniki odżywcze oraz pomogą naprawić. lub zapobiec problemom ze zdrowiem.
A co najważniejsze – można z nich zrobić naprawdę pyszne przekąski.
Na zdjęciu nasiona chia w mleku kokosowym z musem mango i wiórkami kokosowymi:
Tabela wartości odżywczych dla 100g produktu:
Energia – 486kcal
Białko – 16,54g
Tłuszcze – 30,7g
Węglowodany – 42,12g
Wapń – 631mg
Żelazo – 7,72mg
Magnez – 335mg
Fosfor – 860mg
Potas – 407mg
Sód – 16mg
Comments