Masło orzechowe – źródło tłuszczów po których nie masz ochoty na płukanie zębów.
Ostatnimi czasy pojawia się coraz więcej miejsc sprzedających naturalne masło orzechowe.
Zastanówmy się nad fenomenem tego produktu i dlaczego spożywanie go może być dla nas dobre.
Masło orzechowe jest przede wszystkim wspaniałym źródłem tłuszczów. W 100 gramach masła orzechowego znajdziemy ok. 50 g tłuszczów, 20 g węglowodanów oraz 25 g białka, w zależności od tego jakie orzechy zostały wykorzystane do stworzenia produktu finalnego.
Duża ilość tłuszczów sprawia, że masło orzechowe jest bardzo kaloryczne. 100 g produktu posiada wartość energetyczną ok. 656 kcal.
Ok. 50% tłuszczów w maśle orzechowym uzyskanym z orzechów ziemnych to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, 20% nasycone kwasy tłuszczowe a 30% wielonienasycone kwasy tłuszczowe (głównie omega-6).
Ze względu na bardzo wysoką zawartość kwasów omega-6 nie należy przesadzać z ilością masła orzechowego w codziennej diecie. Kwasy omega-6 są tłuszczami na które zapotrzebowanie jest relatywnie łatwo pokryć.
Spożywane regularnie masło orzechowe jest również znakomitym źródłem mikroelementów.
W 100 gramach masła orzechowego uzyskanego z orzechów ziemnych znajdziemy między innymi:
Wapń – 92 mg
Żelazo – 4,58 mg
Magnez – 168 mg
Fosfor – 376 mg
Potas – 705 mg
Sód – 18 mg
Cynk – 3,27 mg
Niacyna – 12 mg
Wit. E – 8,33 mg
Co mówią badania na temat wykorzystania masła orzechowego w diecie?
Jedno z przeprowadzonych badań wykazało, że dieta wzbogacona w masło orzechowe zredukowała całkowity poziom cholesterolu o 11% a cholesterolu LDL o 14%, inne badanie wykazało znaczący spadek trójglicerydów we krwi.
Można natknąć się również na badania wskazujące na obniżenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego nawet o 27% u osób wykorzystujących masło orzechowe w swojej diecie.
Duże badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych na grupie 83 818 kobiet wskazało, że kobiety spożywające regularnie masło orzechowe obniżyły ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II aż o 21%.
Podsumowując:
Istnieje co najmniej kilka korzyści płynących z regularnego spożywania NATURALNEGO masła orzechowego w charakterze dobrego źródła tłuszczów. Pamiętajmy jednak, że nie należy spożywać go całymi słoikami, aby nie przekroczyć dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe omega-6.
Comments